Deze derde aflevering van de rubriek Geerdinkhof Actief gaat over een activiteit die bijna iedereen aanspreekt: wandelen. Dat kan variëren van dagelijks een blokje om lopen, met of zonder hond, tot een langere wandeling van een aantal kilometers in groepsverband. Voor dat laatste kun je terecht bij de Wandelclub Geerdinkhof.
actief wandelclub-1

Iedere derde zondag van de maand verzamelt zich rond tien uur een aantal mensen op het pleintje bij de basisscholen voor de start van een wandeling elders. De organisatie en coördinatie daarvan zijn al jaren in handen van Nanda Veldhuysen en Marianne Koridon. Met hen en met Loes Trip, een van de wandelaars, voer ik een gesprek over de wandelclub. Helaas heeft Marianne zich het laatste half jaar vanwege ziekte niet actief met de organisatie kunnen bezighouden. Zij wil echter graag haar ervaringen uitwisselen en kan gelukkig bij het gesprek aanwezig zijn. Op een zomerse namiddag, die zich qua temperatuur uitstekend leent voor dit onderwerp, vertellen zij over de activiteiten van de wandelclub.

Organisatie
Ergens halverwege de jaren negentig vatte een aantal bewoners van Geerdinkhof het plan op om een keer per maand gezamenlijk te gaan wandelen. Aanvankelijk was dit niet meer dan een spontane actie. Maar al snel groeide de groep uit tot zo'n twaalf à dertien mensen en moest het geheel vooraf gecoördineerd en georganiseerd worden. Belangrijke punten om vast te leggen, bleken onder meer: het doel van de wandeling, de lengte en het vervoer ernaartoe. Ook moest het van tevoren duidelijk zijn hoeveel mensen er mee zouden gaan.
Marianne en Nanda zoeken nu van tevoren een route uit. Bij mooi en zonnig weer ligt een wandeling door de duinen, het strand of de hei voor de hand. In het najaar en de winter genieten stadswandelingen vaak de voorkeur. Als het veel geregend heeft, lopen ze liever niet te soppen door de polder of moerassig gebied, maar geven ze de voorkeur aan hoger gelegen en zanderige gronden. Bij wisselvallig weer kan er worden gekozen uit twee wandelingen. Ook voorstellen van derden zijn altijd welkom, met als enige voorwaarde dat ze concreet en haalbaar zijn.

Vervoer
Het vervoer hangt af van het reisdoel; soms met auto's, maar ook wel met trein en/of bus. Als er met auto's gereden wordt, is het altijd zaak het aantal deelnemers en auto's goed op elkaar af te stemmen. De onkosten worden volgens een vaste formule hoofdelijk omgeslagen. Een week van tevoren krijgt iedereen die in het bestand zit een mail met de betreffende informatie. Uiterlijk drie dagen van tevoren moeten mensen aangeven of zij meegaan. In principe kan iedereen die zich opgeeft mee.
Er is al jaren een vaste kern, met verder een wisselend aantal deelnemers. Ook mensen die niet op Geerdinkhof wonen, kunnen meewandelen. Meestal bestaat de groep uit zo'n zeven tot negen man, of liever gezegd vrouw. Hoewel mannen van harte welkom zijn, is het tot nu toe zelden voorgekomen dat zij zich bij het gezelschap voegen.
De lengte van de wandelingen varieert van acht tot twaalf kilometer. De reisafstand van en naar het vertrekpunt bedraagt gemiddeld niet langer dan een uur. Zoals al aangegeven, is de start altijd op de derde zondag van de maand om tien uur. Een vaste eindtijd is er niet, maar op het eind van de middag is iedereen weer op Geerdinkhof. Een enkele keer wordt het wandelen nog wel eens gevolgd door een etentje 's avonds.

De wandelingen
Op de vragen naar de wandelingen zelf reageren Marianne, Loes en Nanda heel enthousiast. In hoog tempo passeren tal van zaken de revue. De jaarlijks terugkerende wandeling als de boomgaarden in bloei staan of als de kersen rijp zijn; het lopen op Texel, gecombineerd met fietsen; de wandelingen door prachtige parktuinen (voor de liefhebbers: de Sprengenroute); de duinen, waar het zowel in de zomer als in de winter mooi is; de Appeltern-tuinen etcetera.
Ook het praten over stadswandelingen roept allerlei herinneringen op: de leuke sfeer in Deventer tijdens het Dickensfestival; de monumenten- en opentuinendagen in Amsterdam zelf; Gouda in de kerstperiode met een professionele rondleiding. Dit is maar een kleine greep uit het geheel. Ook de namen van steden als Rotterdam, Haarlem, Edam en Schoonhoven komen langs in het gesprek.
Bij steden hoort vaak museumbezoek. In dat geval attendeert Nanda de mensen er trouwens van tevoren op de museumjaarkaart mee te nemen.
Loes: 'Vervelende wandelingen zijn er eigenlijk nooit. Slecht weer is ook geen spelbreker. Als het wel eens regent, dan is dat meestal op een moment dat we binnen zijn. Gaan we daarna naar buiten, dan houdt het meestal op.'
Het is maar één keer voorgekomen dat een wandeling door hevige sneeuwval op het laatste moment niet doorging. Van de nood werd toen een deugd gemaakt: wandelen op en rond Geerdinkhof in een prachtig sneeuwlandschap.
Op de vraag wat zij als de meest bijzondere wandeling ervaren hebben, komt Texel er bij allen uit als een van de favorieten. Daarnaast geniet Marianne altijd van de Utrechtse Heuvelrug, ziet Loes nog altijd het prachtige beeld voor zich van de bevroren vijvers in de duinen tussen Overveen en Haarlem en vindt Nanda de vaartocht in Overleek met daarna een verrassend bezoek aan Monnickendam een van de hoogtepunten. Verrassend door het onverwacht bijwonen van een concert, iets dat de dag een extra dimensie geeft.actief wandelclub-2

Onverwachte gebeurtenissen
Onverwachte gebeurtenissen, toevallige ontmoetingen en gesprekken, er gebeurt altijd wel iets. Soms leuk, soms op het moment zelf minder grappig, maar pas achteraf als anekdote weer wel. Een paar voorbeelden.
Terug bij de auto's en enigszins vermoeid na een lange dag erachter komen dat in een van de auto's de sleutel ligt. Wachten op hulp in de vorm van de Wegenwacht. Het stelt je geduld en je goede humeur op de proef. Een niet zo duidelijke routebeschrijving, in combinatie met onoplettendheid, die leidt tot dolen en het maken van veel extra kilometers, of een uur wachten bij de bushalte op een bus die vanwege de zomerregeling helemaal niet blijkt te rijden. Op een zonnige dag, lopend door een vlak en open landschap, plotseling overvallen worden door heftig onweer en dan zonder enige reserve door onbekenden binnen genodigd worden om te schuilen en ook nog iets te drinken.
Voor de start van een wandeling een enigszins kitscherig in roze tinten uitgevoerd horeca-etablissement binnenlopen voor het noodzakelijke kopje koffie. Het is tegen kerst. Bij de ingang staan op twee grote pilaren twee even grote vazen, met daarin takken, behangen met de nodige roze kerstversieringen. Een wat wankel geheel. Door een onhandige beweging van een klant ontstaat er een domino-effect van vallende pilaren, vazen, takken en kerstballen richting de wandelaars. Deze kunnen het vege lijf maar ternauwernood redden.

Last but not least
De vraag wat ze naast het wandelen ook belangrijk vinden in de wandelclub, is voor alle drie gemakkelijk te beantwoorden. Ze ervaren het vooral als een sociaal gebeuren, waarin plezier met elkaar en gezelligheid centraal staan. Je krijgt op deze manier als Geerdinkhofbewoners een band met elkaar. Er kunnen nieuwe vriendschappen ontstaan en andere activiteiten uit voortvloeien. Met de opmerking: 'Iedere wandeling begint met koffie en eindigt met wijn,' is eigenlijk alles gezegd.

Meewandelen?
Wilt u ook een keer meewandelen, neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.