actief gg koor-2

Die andere koorleden zijn Hettie Fagel, Lolke van Diggelen en Anna Kok, respectievelijk sopraan, tenor en alt. Anna en Hettie zijn vrijwel vanaf het begin lid, Lolke is dat sinds een jaar of vier. Zelf maak ik er ook al heel wat jaren als alt deel van uit.
Op dit moment bestaat het koor uit iets meer dan twintig mensen. Veel sopranen en alten en relatief weinig bassen en tenoren.
Het is, om Lolke te citeren, een waar 'kamerkoor'. De repetities vinden namelijk bij toerbeurt plaats bij iemand in de huiskamer. Is het koor op volle sterkte aanwezig dan zijn zelfs de huiskamers van Geerdinkhof aan de krappe kant. Veel omvangrijker kan het koor dan ook niet meer worden.

Het begin
De eerste bijeenkomst van het koor was in januari 1996. Sabina Sorber en Marijke van den Tweel namen hiertoe destijds het initiatief. Aartje: 'Sabina kende mij via de muziekles van haar dochter en vroeg of ik wilde komen. Ik had een liedje meegenomen en bleek de enige aanwezige die noten kon lezen. Zo ontstond het "dirigentschap" vanzelf. Die eerste keer waren we met een klein gezelschap. Vrijwel de meeste mensen van het eerste uur zijn nu nog steeds actief in het koor.
Via mond-tot-mondreclame nam in de jaren daarna het aantal koorleden geleidelijk toe. Veel mensen, eenmaal lid, blijven het koor jaren trouw. Relatief veel van degenen die er van afgaan, keren na een korter of langer verblijf in een andere plaats of in het buitenland, weer terug. Er is echt sprake van een stabiel gezelschap.
Die eerste keren repeteerden we steeds bij Marijke met koffie en thee. Hoe gezellig ook, het zingen dreigde daardoor in de verdrukking te komen. Dus dat werd snel afgeschaft. Ook het roulatiesysteem deed zijn intree.'

Repertoire
Het repertoire bestaat op dit moment uit rond de negentig liederen, afkomstig uit meer dan twintig landen. Naast vrijwel alle landen uit Europa, zitten er ook liederen uit Liberia, Zuid-Afrika, Israël, Suriname en Mexico in de map. En een paar uitersten, die ook in dit rijtje staan: Friesland en Rarotonga (eiland van de Cookeilanden).
Bekende componisten zijn goed vertegenwoordigd. Om er een paar te noemen: Brahms, Beethoven, Mozart, Schubert en Purcell. Maar er is ook luchtiger werk zoals het 'boodschappenlijstje' van Herman van Veen. En natuurlijk ontbreekt 'Aan de Amsterdamse grachten' niet. Daar is zelfs een unieke op Geerdinkhof toegesneden versie van, gemaakt door koorlid Wouter van Rennes.
Hettie, Anna en Lolke vinden het alle drie een mooi en afwisselend repertoire, waarin allerlei muziekstijlen voorkomen. Naast liederen over de liefde, in al zijn varianten, ontbreken ook die over de seizoenen, feestdagen en oud-Hollandse liederen als bij voorbeeld 'De Slijper' niet. Het is, zoals Hettie opmerkt, een repertoire dat 'we aankunnen.' Al moet er op sommige liederen wel behoorlijk geoefend worden.
Soms brengen koorleden een lied in, maar de grootste inspiratiebron is Aartje zelf. Naar eigen zeggen heeft ze thuis nog heel veel liggen. Het koor kan nog jaren vooruit.

Buurtkoor
De enige voorwaarde om lid van het koor te kunnen worden, is dat je in de buurt moet wonen. Het is laagdrempelig. Het koor is dan ook een heterogeen gezelschap als het gaat om muzikaliteit. Sommige mensen zitten in meer koren of zijn zelfs professioneel actief in de muziek. Voor anderen is dit koor hun enige en belangrijkste muzikale uitlaatklep. Lolke zegt hierover: 'Vanaf de eerste keer viel mij al de grote inzet en het enthousiasme op. Het is een koor zonder pretenties, maar wel fanatiek in het zingen. Daarmee raak je de kern van de muziek. Je uit wat je op je ziel hebt. Dat straalt dit koor uit. Soms klinkt het dan ook wondermooi.´
Hettie en Anna zijn het met deze fraaie formulering volledig eens. Anna vult aan: ' Het zingen staat voor mij voorop. Dat vind ik heel leuk. Maar ook de verbondenheid met mijn eigen buurt vind ik belangrijk. Het is plezierig dat het dichtbij huis is en dat het één keer in de twee weken is.´
Ook voor Hettie is het koor als ontmoetingspunt belangrijk. ´Het koor wordt naar mijn idee steeds beter. Dat draagt bij aan een goede sfeer. Er is geen sprake van rivaliteit, maar van een veilig en positief klimaat.'
Aartje vindt dat het koor zeker in de loop der jaren aan kwaliteit gewonnen heeft, vergeleken met de beginjaren.´Bij een optreden in die beginjaren klonken sommige liederen wel eens vals.´ En al klinkt het volgens Lolke tijdens de repetitie behalve 'wondermooi' ook nog wel eens 'kraaienvals', de optredens zijn er echt op vooruitgegaan.

Oefenen en optreden
Het koor komt één keer in de twee weken bij elkaar. Het zingen staat vanzelfsprekend op de voorgrond, al zou je dat soms bij binnenkomst niet zeggen. De vergelijking met een vrolijk kippenhok gaat dan wel op. ´Maar als het lachen en praten de overhand dreigt te krijgen, dan is de discipline weer gauw hersteld door een blik of opmerking van Aartje of een van de koorleden´, aldus Hettie. Anna vult aan dat Aartje in de loop der jaren steeds meer de koers recht heeft weten te houden en dat er een prima balans is tussen niet te streng maar ook niet te soepel zijn.
Iedereen is vol lof over de zangoefeningen waar iedere bijeenkomst mee wordt gestart. Anna: ´Aartje bedenkt steeds iets nieuws, speelt in op de actualiteit en is daar heel creatief in. Zij bereidt de avonden altijd goed voor.´ Op één avond wordt meestal een behoorlijk aantal liederen geoefend. Als afsluiting van de avond kiest de gastheer of gastvrouw een voor hem of haar favoriet nummer uit het repertoire. 'Aan het einde van de repetitie ga je dan altijd vrolijk naar huis.'
Als door Aartje of met hulp van koorlid Leendert Klein Haneveld de muziek voor de verschillende partijen op de computer gezet wordt, dan is het thuis oefenen een prima optie. Lolke: 'Door thuis te oefenen, kun je het lied polijsten en dat is prettig.'
Aartje wordt unaniem gewaardeerd als een hele goede dirigente, die het enthousiasme er al die jaren onverminderd in heeft weten te houden. Om met Anna te spreken: 'Aartje is echt een stille kracht. Als zij er niet is, wordt het koor stuurloos.'

Het oefenen op zich is leuk maar dient ook een doel.
Aartje: 'We treden gemiddeld twee keer per jaar op. Tot nu toe regelmatig op een burenborrel of tijdens een ander evenement in de buurt. Zo was er jaren geleden een kerstoptreden in Groenhoven, compleet met slee en kerstmutsen. Ik herinner mij dat als een vrolijk, zelfs hilarisch optreden.
Het zingen in het verzorgingshuis De Venser is altijd leuk en dankbaar om te doen. Een volgende keer wil ik het nog meer op de bewoners afstemmen.'
Lolke, Anna en Hettie vinden het alle drie leuk om af en toe op te treden. 'Twee keer is voldoende, vaker hoeft niet. Het is organisatorisch ook moeilijk te realiseren.'
Ook zij ervaren het optreden in De Venser als hartverwarmend. Het herkennen van de liederen en het meezingen van het publiek stimuleert, een enkele knikkebollende luisteraar daar gelaten, vrijwel iedereen. De humoristische inleiding op de diverse liederen van koorlid Tom Alders maken de optredens tot meer dan alleen maar zingen.

Hoogtepunten
Een paar keer per jaar, rond kerst en voor de vakantieperiode, gaat het er even anders aan toe op een repetitie. Na het zingen van ieders favoriete liederen, zetten de koorleden Aartje altijd in het zonnetje om haar te bedanken voor haar onvermoeibare inzet. Daarna volgt een serie optredens voor elkaar. Zo laten instrumentale gelegenheidsensembles hun muzikale kwaliteiten eens op een andere manier horen. Er zijn solisten, begeleid op de piano door Reynout van der Poel. Ook duo's, trio's of kwartetten zingen één of meer liederen. Soms worden gedichten voorgelezen of zijn er humoristische muzikale acts, die niet alleen het publiek maar ook de spelers zelf op de lachspieren werken. Kortom bijzondere avonden.
Dit alles natuurlijk niet zonder drank en hapjes.
Het hoogtepunt van de avond is altijd het moment dat iedereen rond Reynout achter de piano staat en alle bekende meezingers luidkeels door de kamer schallen.

Nog even.....
Bent u geïnteresseerd?

  • Er is behoefte aan een sopraan, bas en tenor.
  • Het is een 'kamerkoor', dus het maximum aantal toelatingen is beperkt.
  • Het koor oefent één keer in de twee weken op donderdagavond van 20.00 tot 21.15 uur.
  • Voor nadere informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..