Cultuur

Geerdinkhof Creatief: de opvolger van Geerdinkhof Actief. In letterlijke zin een klein verschil. Maar inhoudelijk ligt het accent wel op iets anders, namelijk op de beeldende kunst en de beoefenaars ervan. Dat bewoners van Geerdinkhof op dit gebied veelzijdig zijn, is bekend. Zo zijn er bijvoorbeeld op de jaarlijkse expositie 'Mijn Kunst', georganiseerd door het CBK, heel wat kunstwerken van Geerdinkhoffers te bewonderen. Wie zijn die creatieve mensen en wat 'bezielt' ze? Het gesprek met één van hen, Tina van der Steen, luidt deze nieuwe rubriek in.

cultuur Tina van der Steen

cultuur Proefconcert Bijlmer Klassiek 17032015 small

cultuur filmaandegaasperplas

cultuur openart 2014-1

cultuur urban spirits small
Laat je op 19 juni verrassen door Cultuurlijn 1102! Want vanaf 12.00 uur presenteren Imagine IC, CBK Zuidoost en Bijlmer Parktheater 'Urban Spirits' een uniek middag- en avondprogramma vol erfgoed, kunst, theater, hapjes en drankjes. Bekijk exposities, ga in gesprek met historici, kunstenaars, theatermakers en geniet van dans en theater!

Met wetenschappers Prof. Crispin Paine, Hester Dibbits (Lector Reinwardt Academie), kunstenaars Avantia Damber, Remy Jungerman, Hamid El Kanbouhi en theatervoorstelling OBIA van Untold. En veel meer.

horeca roze amsterdam

cultuur mijn kunst 2014-1

Voor iedereen die dit jaar wil deelnemen aan de expositie 'Mijn Kunst 2014', en natuurlijk ook voor degenen die hem willen bezoeken: de expositie zal plaatsvinden van 5 juli tot en met 9 augustus.
Iets eerder dan vorig jaar, dus handig om alvast rekening mee te houden.

Langs moderne architectuur en stedenbouw.
cultuur architectuurwandeling
Het station Amsterdam Bijlmer Arena is een architectonisch hoogstandje van het Engelse architectenbureau Grimshaw, voorbestemd om een van de grootste stations van Nederland te worden. De Bijlmer: nergens vind je zulke uiteenlopende visies op stedenbouw en architectuur bij elkaar als hier! Tijd om er eens een kijkje te gaan nemen met docente Suzanne Roelofs. Wandelt u mee?

Lees meer...

Bijlmer Parktheater opent het jaar met een opzienbarende Gerda Havertong

cultuur Bijlmerparktheater Gerda Havertong

Gerda Havertong is een graag geziene actrice in het Bijlmer Parktheater. Iedereen kent haar als de zachtaardige Gerda van het kinderprogramma Sesamstraat. In de theatervoorstelling FURIE waarmee het Bijlmer Parktheater op vrijdag 17 januari het nieuwe jaar opent, kruipt zij in een totaal andere rol. Die van Martha, een gehaaide zakenvrouw.

 cultuur volksuniversiteit


In samenwerking met Volksuniversiteit Amstelland organiseert Volksuniversiteit Amsterdam een serie lezingen in Amsterdam Zuidoost. Locatie van de activiteiten is het CEC gebouw, Bijlmerdreef 1289.

Inschrijven kan door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van naam, adres en de cursuscode.

Lees meer...

In september en oktober organiseerde het CBK Zuidoost de expositie Mijn Kunst alweer voor de vijfde keer. Het CBK biedt op deze wijze non-professionals een open podium, waar zij in de gelegenheid worden gesteld hun werk te laten zien aan het publiek.

cultuur Mijn kunst 2013-1

Zaterdag 14 december organiseert CBK Zuidoost voor het eerst een Pop-Up KunstKerstMarkt. Ben je op zoek naar een origineel cadeau voor een aantrekkelijke prijs, dan slaag je hier zeker. Van 11 tot 18 uur bieden kunstenaars hun tassen, vazen, sieraden en multiples aan. Ze vertellen je graag over hun creaties.

Tegelijkertijd presenteert de kunstuitleen de aanwinsten in de collectie.

cultuur cbk kunstkerstmarkt

cultuur kleiburg documentaire

De documentaire "Kleiburg, de laatste Bijlmerflat" wordt op tweede kerstdag om 10.00 uur door RTV N-H uitgezonden.

kleiburg

Kleiburg is de laatste klassieke Bijlmerflat. De andere honinggraatflats in deze buurt in Amsterdam Zuidoost zijn gesloopt, afgetopt en gerenoveerd of hebben plaatsgemaakt voor laagbouw. Het plan was om ook Kleiburg te slopen, maar de eigenaar besloot op het laatste moment het flatgebouw voor 1 euro aan te bieden aan een koper met een goed plan voor de flat. Een film over idealisme, maakbaarheid, verval en hoop op een nieuwe toekomst voor Kleiburg. 

Tentoonstelling Beyond the Map
11-13 oktober, opening 10 oktober 17.30-21.00 uur
Glamourmanifest, Paasheuvelweg 34H, Amsterdam

 

cultuur beyond the map

De film Kleiburg, de laatste Bijlmerflat, draait in Utrecht in bioscoop Rembrandt 3 op zondag 29 september om 16.30 uur. De documentaire is genomineerd voor een Gouden Kalf, een Hollandse variant van de Oscar.kleiburg

De flat Kleiburg is de laatste Bijlmerflat die momenteel gerenoveerd wordt volgens het principe van zelfklussen. Het is nog niet zeker of de gehele flat behouden blijft. Het laatste deel, bij de Grubbezee, is in ieder geval gered.

Lees meer...

cultuur open art 2013

Open Art Route Zuidoost
11 en 12 oktober 2013
Verschillende locaties in Amsterdam Zuidoost

CBK Zuidoost organiseert voor het vijfde jaar de succesreeks Mijn Kunst. Mijn Kunst is een open podium waar je als non-professional in de beeldende kunst de kans krijgt je werk te laten zien aan het publiek.

cultuur mijn kunst 2013

cultuur bijlmer bios-1

CBK Zuidoost herdenkt met een groepstentoonstelling dat Nederland 150 jaar geleden de slavernij afschafte. Twintig kunstenaars tonen hun visie op slavernij: van letterlijke verbeeldingen van gebeurtenissen tot abstracte benaderingen van het onderwerp.

Saturday June 8, 16.00-22.00
Address: Florijn 42, Amsterdam Zuidoost

cultuur clarence albert

Join us in the Bijlmer for an artist talk by Clarence Albert in which he will tell about his own work and the artist collective ROX in Zambia which he is part of. Drinks and snacks from 16.00, the talk starts at 17.00 after which there will be more time for discussion, drinks and BBQ accompanied by some tunes by DJ Lonely.

cultuur open air logo

Informatie over het Amsterdam Open Air festival dat 8 en 9 juni wordt gehouden in het Gaasperpark.

cultuur kunst in kaart 

cultuur kunst op de kaart

cultuur nicola bozziNicola Bozzi schreef op de Frieze blog een aardig stuk over de opkomst van de art scene in Zuidoost

Dankzij een reminder op de Nieuwjaarsborrel bracht Dick Norg op 3 februari voor het eerst een bezoek aan de 'Bijlmer Jazz Sessie', georganiseerd en geleid door gitarist Jan Wouter Oostenrijk.

Bij binnenkomst voelde het voor mij meteen als een warm bad: gezellige sfeer, een klein podium in de foyer met op de achtergrond een mooie doorkijk op het vernieuwde Bijlmer Park. Hoofdgast van de middag, Alfons Wielinga, opende met een setje soulvolle nummers, met uitstekende begeleiding van Jan Wouter Oostenrijk op gitaar, Glenn Gaddum Jr op basgitaar (en hoe!) en drummer Yoran Vroom (beiden vormen de ritmesectie van Waylon).

Vanaf de eerste keer dat Bijlmer Jazz in het Bijlmerpark Theater werd gehouden, liep Richard Husslage al met het idee rond er een keer heen te gaan. Afgelopen 2 december was het zo ver.

Voor de vierde keer werd deze zomer in Amsterdam-Zuidoost de expositie Mijn kunst gehouden. Op deze expositie stellen amateurkunstenaars een van hun werken ten toon in de ruimte van het CBK (Centrum Beeldende Kunst) aan het Anton de Komplein. Er waren dit jaar weer heel wat deelnemers uit Geerdinkhof.

Aan de buitenkant van de parkeergarage Klieverink wappert de vlag van 'Fatform'. Een trap leidt uitnodigend omhoog. Maar wat is Fatform? Van buitenaf is dat niet te zien en dus ga ik de trap maar eens op en beland in de garage tussen de kunstwerken.

Michael Gieler is een beetje verkouden als ik hem bij mij thuis ontvang om hem te interviewen voor het Infobulletin. Niettemin ben ik blij dat hij er tijd voor heeft kunnen vinden, want hij is een druk bezet man.

Bij mijn bezoeken aan de concerten van Bijlmer Klassiek raakte ik nieuwsgierig naar de man achter deze bijzondere serie. Hij leidt de concerten altijd kort in, doet dat charmant, met een kwinkslag en vestigt aan het eind van het concert nog even de aandacht op de koekjes die door zijn moeder of door zijn vrouw Marijn zijn gebakken. Waarover later.
Tijdens een nazit van een van die concerten vatte ik de koe bij de horens en vroeg ik deze lange man, die aanvoerder is van de altviolen van het KCO (Koninklijk Concertgebouw Orkest), of hij voelde voor een interview.

Op zondagochtend 27 november j.l. vond in het Bijlmer Parktheater alweer het derde concert plaats van de serie Bijlmer Klassiek, getiteld Rob and friends.

De programmering van deze concerten is buitengewoon en de uitvoerenden zijn van topkwaliteit. De muzikale/artistieke leiding heeft Michael Gieler en de regie is in handen van Carel Alphenaar. De musici zijn onder anderen leden van het Koninklijk Concertgebouworkest (het beste orkest van de wereld!).

Ook “leesgek” en houdt U van gezelligheid en discussie dan kunt U zich opgeven bij:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Geerdinkhof 513
Tel: 6955825