Aan de buitenkant van de parkeergarage Klieverink wappert de vlag van 'Fatform'. Een trap leidt uitnodigend omhoog. Maar wat is Fatform? Van buitenaf is dat niet te zien en dus ga ik de trap maar eens op en beland in de garage tussen de kunstwerken.

Daar tref ik ook Daniela Bershan. Zij staat aan de basis van Fatform. Op eigen initiatief begon ze in 2009 met de voorbereidingen en in 2010 was het eerste Fatform een feit: beeldende kunst en muziek op het dak van het voormalige winkelcentrum Kraaiennest.
'Fatform is een platform, fat enough to contain all radicals' vertelt Daniela en 'in all radicals worden alle subculturen bij elkaar getrokken d.m.v. de beeldende kunst en de muziek'. Fat staat voor breed, omvangrijk, maar ook voor 'vet', een woord dat ergens versterking aan geeft: vet mooi, vet cool........
Fatform begon met veel vrienden uit de beeldende kunst en de muziek. Ieder had zijn eigen, specifieke format. 'Deze eigenheid en andersheid is een inspirerend voorbeeld' vindt Daniela. 'In en op de garage zijn tuintjes, er wordt aan taekwando gedaan en er is een golfbaantje-kunstwerk waar midgetgolf gespeeld kan worden. Ook worden er binnenfeesten georganiseerd. Dit alles maakt dat er mensen komen die onderweg vanzelf de muziek en de beeldende kunst meekrijgen. Het is voor iedereen, ongeacht je achtergrond'. In de laatste twee weken van september komen kinderen van basisscholen de tentoonstelling bezoeken. Ik zie ze al door de garage rennen. 'Heerlijk, dat mag ook' zegt Daniela.
Op zomeravonden gingen mensen op het dak massaal 'uit hun dak' bij de muziek van de diskjockeys. Nu ligt het accent op de tentoonstelling in de garage. Geen auto's maar kunst. 'Present for ever' heet de tentoonstelling. 'Present, in de vorm van aanwezig', zegt Daniela, 'maar ook present als cadeau. Mensen moeten hier iets van meekrijgen. We willen de kijker activeren zelf te kijken. We geven geen route, geen tekst en uitleg. Het moet voor iedereen een ontmoeting met de kunst zijn. Wel waren er selectiecriteria voor de tentoongestelde kunstwerken. Zo moet de kunstenaar een (fysieke) connectie met het materiaal hebben. Het moet radicaal eigen werk zijn en dichtbij de essentie van de kunstenaar zelf liggen. Het gaat er niet om wat de kunst voorstelt, maar het moet een visuele ervaring opwekken'. En dat doet het! Present Forever is niet met een vastomlijnd plan opgezet. Al doende moest en werd het mogelijk gemaakt. Subsidies voor Fatform kwamen van het Stadsdeel Zuidoost, het Amsterdams Fonds voor de Kunsten en de Mondriaanstichting.
En nu is het voor dit seizoen al weer bijna voorbij. Op 30 september sluit de garage de deuren.