Beef Wellington van Gordon Ramsay

wijnpraatjes-1

Ingrediënten

  • 1 kg ossenhaas
  • 3 eetl olijfolie
  • 250 gr kastanje-champignons
  • 50 gr boter
  • 1 takje verse tijm
  • 1 dl droge witte wijn
  • 12 plakjes parmaham
  • 500 gr bladerdeeg, ontdooid
  • 2 eierdooiers, geklopt met 1 tl water
  • bloem om te bestrooien

Bereiding

Bak de ossenhaas rondom aan in wat boter en olie: 4 minuten, niet langer.
Neem hem uit de pan, laat afkoelen en zet 20 minuten in de koelkast.
Hak de champignons zo fijn mogelijk.
Verwarm 2 eetlepels olie en de boter in een grote pan en bak, regelmatig roerend, de champignons met het takje tijm 10 min op een medium-warmtebron tot een zacht mengsel.
Breng op smaak met zout en peper, schenk de wijn erbij en laat zachtjes koken tot de wijn geabsorbeerd is.
Neem de champignons uit de pan, laat afkoelen en verwijder de tijm.
Leg 2 stukken vershoudfolie op een grote snijplank en laat overlappen.
Leg de parmaham, iets overlappend in een dubbele rij, op de folie.
Besmeer het met de helft van de champignons, leg de ossenhaas erop en smeer de resterende champignons erover.
Wikkel met behulp van de folie de parmaham om de ossenhaas en rol tot een worstvorm. Draai het uiteinde van de folie dicht.
Leg de ossenhaas in de koelkast.
Rol een derde van het deeg uit tot een rechthoek van 18 x 30cm en leg het op een ingesmeerde bakplaat. Rol het resterende deeg uit tot een rechthoek van 28 x 36cm.
Wikkel de ossenhaas voorzichtig uit de folie en leg hem in het midden van de kleine rechthoek. Bestrijk de zijkanten van het deeg en de parmaham met geklopte eidooier.
Leg met een deegroller de grote rechthoek over de ossenhaas en druk de zijkanten goed aan. Snijd het overtollige deeg weg tot een deegrand van 3 cm overblijft. Druk de rand aan met een vork. Bestrijk de bovenkant van het deeg met losgeklopte eidooier. Zet 30 min in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 gr.
Bestrijk de Beef Wellington nogmaals met de eidooier en gaar hem in de oven krokant en goudbruin. (25 min voor medium-rose; 35 min voor medium gegaard. Laat 10 min rusten en snij in dikke plakken.)
Het werk is het waard. Je kunt het ook een dag van te voren maken tot en met het deeg, maar wel in de koelkast leggen. Dan hoef je alleen af te bakken.

Wijnen die u hierbij kunt serveren

  • bergerac (rood)
  • bourgogne (rood)
  • canon-fronsac
  • Côtes de Castillon
  • Côtes de Franc
  • • Lalande-de-Pomerol
  • merlot uit: Argentinië, Chili, Italië, Spanje, Californië, Zuid-Afrika, Zuid-Frankrijk
  • Montagne-Saint-Emilion
  • pinot noir
  • pomerol
  • saint-emilion
  • Sainte-Foy Bordeaux

Reacties   

#1 sabina 28-12-2014 16:20
Nou Ton, dat was heel erg lekker. Bedankt!!
Citeer