Inmiddels meer dan tien jaar geleden was de Amsterdamse Bijlmermeer het strijdtoneel van een conflict dat de buurt maandenlang in haar greep hield. Er gingen geruchten dat er een 'zwarte revolutie' op handen was. Een mythe, zo blijkt achteraf. Maar deze ontwikkelingen hebben wel bijgedragen aan de vorming van het huidige politieke spectrum in de Bijlmermeer.

Thea Dukes, werkzaam als onderzoeker bij AISSR, schreef in 2006 een proefschrift over het conflict. Een uitgebreide samenvatting hiervan vindt u hier. Het volledige proefschrift is hier te downloaden.

Over de auteur:

Ik ben gepromoveerd bij de faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen (FMG), Geografie & Planologie, in de hoek van de stads-/politieke geografie. Maar ik heb mijn opleiding in de V.S. gedaan, eind jaren negentig, bij iemand die zich met groot enthousiasme had gestort op 'discourse analysis'; de bestudering van de wijze waarop taal wordt gebezigd in verschillende contexten. Vandaar mijn fascinatie voor retoriek, in dit geval gekoppeld aan stedelijk, gebiedsgericht beleid. Op mijn website vind je die interesse terug.

Dr M.J.M. Dukes
AMIDSt Amsterdam institute for Metropolitan and International
Development Studies,
Faculty of Social and Behavioural Sciences, University of Amsterdam,
Nieuwe Prinsengracht 130
1018 VZ Amsterdam
The Netherlands
+31 20 52 51 264
Email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.