zuidoost juweeltjes 1

Orchideeën, wezeltjes, watersalamanders en de roerdomp: ze zijn allemaal te vinden bij u in de buurt op Klarenbeek of de Riethoek, de natuurterreinen van Natuurvereniging de Ruige Hof.

Klarenbeek ligt achter het AMC (richting Abcoude), tussen de golfbaan en het spoor. Het is een oud veenweidegebied, compleet met slootjes, knotwilgen, knuppelbruggetjes en poelen. Een voor mensen ontoegankelijk rietmoeras zorgt voor een oase aan rust voor een heleboel soorten vogels, zoals de zeldzame blauwborst die in april weer terugkeert uit het warme zuiden, rietgorzen en de kleine karekiet. Sinds kort zijn ook de ijsvogels weer actief op Klarenbeek. Dwergmuisjes vlechten hun nesten in de rietstengels. Er loopt een aantal wandelpaadjes door het gebied zodat u toch van al dit moois kan genieten. Aan de kant van de Abcouderstraatweg liggen de tuinen: een medicinale kruidentuin en een wilde plantentuin, beide toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

De Riethoek is te vinden tussen de Schooltuinen en de kinderboerderij 't Brinkie', niet ver van de Gaasperplas. Een spannend gebied met hoge en droge delen, waar je zelfs duinplanten zoals slangenkruid kunt tegenkomen, maar ook natte en lage stukken met moerasplanten. Op de zonnige hooilandjes zijn in juni prachtige wilde bloemen te bewonderen. Veel vogeltjes en zoogdieren vinden in de braamstruiken een plekje om te schuilen of hun nesten te bouwen. Ook in dit paradijsje zijn allerlei leuke paadjes te vinden.
De Ruige Hof organiseert regelmatig interessante vogel-, planten- en ander natuurexcursies. Maandelijks worden er prachtige lezingen gehouden. Voor kinderen tussen zes en twaalf jaar zijn er de Ruige Kidsmiddagen. Elke maand zijn er spannende activiteiten zoals hutten bouwen, vogelkastjes maken en waterbeestjes onderzoeken.

Het Tuinhuis
In het Tuinhuis aan de Abcouderstraatweg, bij het natuurgebied Klarenbeek, ligt het natuurcentrum. Hier kunt u even uitrusten met een kopje koffie of boeken lenen uit de natuurbibliotheek. Plantjes en zaden, wandelboekjes, ansichtkaarten, nestkastjes, kinderverrekijkers compleet met kompas en bossen wilgentenen zijn hier te koop. Het Tuinhuis is regelmatig op zondagen geopend. Ook op maandag en woensdag staat vaak de deur voor u open. Het Tuinhuis is voor leden te huur voor activiteiten als vergaderingen of feestjes.

Word lid!
De Ruige Hof doet nog meer: zo kunt u ook bij ons terecht voor bedrijfsexcursies of teambuilding activiteiten, voor familie-uitjes en voor kinderverjaardagen. Al dit moois wordt voornamelijk door vrijwilligers onderhouden en georganiseerd. Nieuwe mensen zijn meer dan welkom, er is altijd genoeg werk te doen op allerlei gebied.
U kunt de draagkracht van de vereniging vergroten door lid te worden voor slechts €15 per gezin per jaar. Dan krijgt u ook drie maal per jaar ons blad, met nieuws uit de natuur en kunt u ook gratis meedoen aan de geplande activiteiten.

zuidoost juweeltjes 2

Linda Theunissen
Natuurvereniging de Ruige Hof
Abcouderstraatweg 77
1105 AA Amsterdam
0294-285021
www.deruigehof.nl Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.