Extra vliegverkeer in de zomer

Kort geding tegen extra vliegverkeer richting Buitenveldertbaan en Oostbaan: help mee!

In verband met het onderhoud van de Zwanenburgbaan, heeft Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) besloten de komende drie maanden 10 duizend extra vliegtuigen over Amsterdam, Amstelveen, Diemen, Muiden en ‘t Gooi te laten vliegen. Midden in de zomer dus, als men wil genieten van de tuin of het balkon en een raam open wil zetten.

Dit is in strijd met de vele afspraken die zijn gemaakt met LVNL, Schiphol en het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat (I&W). Alle partijen zijn van mening dat onderhoud geen reden kan zijn om de overlast te verschuiven naar mensen in andere woonwijken. Afgelopen februari heeft minister Harbers nog aangegeven dat Schiphol maatregelen moet treffen als één van de banen dicht is wegens onderhoud. Helaas gaat men zich niet houden  aan deze afspraken.

De extra overlast gaat daarnaast ook nog in tegen het vonnis van de rechter van 20 maart jongstleden. De rechter bepaalde dat de belangen van omwonenden steeds een sluitpost zijn en dat dit voortaan niet meer het geval mag zijn. Het Ministerie van I&W dient een eerlijke afweging te maken en mag niet meer louter kijken naar de belangen van de vliegindustrie.

Stichting SchipholWatch start een kort geding om het besluit van de minister om deze extra overlast en vervuiling toe te staan, te laten vernietigen. Dit in samenwerking met Platform Vliegoverlast Amsterdam.

Om de dagvaarding en procedure te voltooien zijn nog donaties nodig. Platform Vliegoverlast Amsterdam heeft onvoldoende reserves hiervoor. De opbrengst van de donaties wordt gebruikt voor deze procedure en een eventueel overschot voor herstel van reserves voor toekomstige activiteiten.

Wilt u uw rechten, gezondheid, welzijn, leefomgeving en woningwaarde beschermen, doneer dan een bedrag naar keuze op bankrekening NL26 INGB 0007 8192 07 ten name van Vereniging Platform Vliegoverlast Amsterdam onder vermelding van ´Actie Baanonderhoud’