Een van de bewoners legde deze vraag (en nog een andere) voor aan het bestuur. Zie hieronder het antwoord.

Is het niet mogelijk een rechtszaak tegen de gemeente aan te spannen om betaald parkeren in onze wijk te voorkomen, mede omdat er hier geen overlast is?

Het heeft geen zin om een juridische procedure aan te spannen tegen de gemeente tegen het invoeren van betaald parkeren. In eerder overleg met advocaten is ons duidelijk geworden dat de basis van het betaald parkeren ligt in een besluit van de Gemeenteraad van Amsterdam. Zo’n politiek besluit heeft een zeer hoge rechtsmacht. Het al dan niet ervaren van een te hoge parkeerdruk gaat daar niet boven. Als de Gemeenteraad besluit om in Amsterdam Zuidoost betaald parkeren in te voeren en daarbij de juiste procedure volgt (zoals zij heeft gedaan), dan is zij daartoe bevoegd en zal een rechter dat niet snel verbieden. Theoretisch gezien zou een volgende Gemeenteraad dit besluit kunnen terugdraaien; praktisch gezien zal dat nooit lukken, al was het maar omdat betaald parkeren in Amsterdam Zuidoost ongeveer € 25 miljoen euro per jaar aan de gemeente oplevert. Overigens hebben wij als bestuur nog wel een door een gespecialiseerd advocaat opgestelde zienswijze ingediend tegen het voornemen van betaald parkeren, maar de argumentatie daarin is door de gemeente in haar Nota van Beantwoording terzijde geschoven, evenals vele andere door Geerdinkhoffers en andere bewoners ingediende zienswijzen.

Wij hebben 2 auto’s en, om zelfstandig te blijven, willen we dit zo houden. We hebben overwogen onze voortuin op te offeren, te bestraten, en de 2e auto daar te parkeren. Onze erfpacht is volledig afgekocht. Nú heb ik vandaag gehoord dat dit evenmin NIET mag van de gemeente! Klopt deze informatie?

Wat betreft het verharden van uw tuin: het staat u vrij om met uw tuin te doen wat u wilt. Dus u mag die ook bestraten. Als uw auto daar (zonder ingrepen in de openbare ruimte) op geparkeerd kan worden, dan mag dat. Sterker: in diverse gevallen op Geerdinkhof zijn voortuinen ontstaan doordat van oorsprong bedoelde parkeerplaatsen (opritten) door bewoners zijn vergroend en tot tuin gemaakt. Het zou best kunnen dat dat ook bij u het geval is. In dat geval is er zelfs een kans dat de gemeente u geen vergunning zal verlenen voor uw tweede auto; uw eerste auto moet dan in de garage worden geparkeerd (ervan uitgaande dat u er een heeft) en uw tweede moet dan in de tuin of op de oprit worden geparkeerd.

Voor alle zekerheid kunt u het best toch nog even contact opnemen met de gemeente en daar de concrete situatie rondom uw tuin voorleggen. Aan onze uitspraken kunt u geen garanties verbinden; aan die van de gemeente (hopelijk) wel. Dat kan via telefoonnummer 14020, of via het contactformulier dat te bereiken is via www.amsterdam.nl/contact/, via de knop ‘naar contactformulier’. Zoals u misschien weet is de gemeente voornemens alle bewoners een brief te sturen over de procedure voor het aanvragen van vergunningen, mede in relatie tot het hebben van eigen parkeergelegenheid (garage/oprit/tuin). U zou dus ook nog even kunnen wachten tot deze brief is bezorgd.

(Zie ook nog: https://geerdinkhof.nl/informatie-gemeente-over-invoering-betaald-parkeren/)

Tuin wel/niet bestraten: Bestemmingsplan 5G’s, uit 2017, is geldend. Artikel Tuin-2 geldt voor vrijwel alle privétuinen. Het gaat hier dan om de ‘ongebouwde parkeervoorzieningen’.